Filmele care au fost interzise în diverse țări

1. A Clockwork Orange (1971)

„A Clockwork Orange”, regizat de Stanley Kubrick, este un film iconic bazat pe romanul lui Anthony Burgess. Povestea urmărește viața lui Alex DeLarge, un tânăr lider al unei bande violente, și încercările autorităților de a-l reabilita prin metode controversate. Deși apreciat pentru stilul său vizual și satira sa socială, filmul a fost interzis în numeroase țări datorită conținutului său extrem de violent și a temelor sexuale explicite. În Marea Britanie, Kubrick însuși a solicitat retragerea filmului din cinematografe după ce a fost acuzat că a inspirat acte de violență. Interdicția a durat până la moartea regizorului în 1999.

2. The Exorcist (1973)

„The Exorcist”, regizat de William Friedkin, este unul dintre cele mai faimoase filme de groază din toate timpurile. Inspirat de romanul lui William Peter Blatty, filmul prezintă povestea unei fetițe posedate de un demon și a eforturilor disperate ale mamei sale și ale doi preoți de a o salva. Conținutul său șocant, inclusiv scenele grafice de posedare și exorcizare, a provocat controverse uriașe. În unele țări, precum Irlanda și Singapore, filmul a fost interzis temporar din cauza temelor religioase și a imaginilor tulburătoare. Cu toate acestea, în alte părți ale lumii, filmul a fost un succes enorm, devenind un clasic al genului horror.

3. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

„The Texas Chain Saw Massacre”, regizat de Tobe Hooper, este un alt film de groază care a stârnit controverse masive. Filmul urmărește un grup de prieteni care cad victime unei familii de canibali din Texas, fiind renumit pentru violența sa extremă și atmosfera tensionată. În Marea Britanie și în alte țări europene, filmul a fost interzis pentru mai mulți ani din cauza conținutului său violent și perturbator. În unele cazuri, versiuni editate au fost lansate ulterior, dar impactul filmului a rămas puternic, influențând numeroase producții de groază ulterioare.

4. Last Tango in Paris (1972)

„Last Tango in Paris”, regizat de Bernardo Bertolucci și avându-i în rolurile principale pe Marlon Brando și Maria Schneider, a fost un film extrem de controversat la vremea sa. Povestea se concentrează pe relația sexuală intensă și complexă dintre un bărbat de vârstă mijlocie și o tânără femeie în Paris. Scenele explicite de sex și temele de natură psihologică și sexuală au dus la interzicerea filmului în mai multe țări, inclusiv în Italia și Portugalia. De asemenea, filmul a provocat un scandal imens la nivel internațional, ducând la procese și cenzură severă. În ciuda controverselor, „Last Tango in Paris” este acum recunoscut ca un punct de referință în cinematografia de artă.

5. The Interview (2014)

„The Interview”, regizat de Seth Rogen și Evan Goldberg, este o comedie satirică despre o conspirație fictivă pentru a asasina liderul nord-coreean Kim Jong-un. Filmul, în care joacă Seth Rogen și James Franco, a provocat o reacție dură din partea Coreei de Nord, care l-a denunțat vehement și a cerut anularea lansării sale. Amenințările de hacking și atacurile cibernetice asupra companiei Sony Pictures au dus la o controversă majoră și la retragerea temporară a filmului din cinematografe. În cele din urmă, „The Interview” a fost lansat prin servicii de streaming și în câteva săli de cinema, devenind un simbol al libertății de exprimare și al rezistenței în fața cenzurii.

6. Monty Python’s Life of Brian (1979)

„Monty Python’s Life of Brian”, regizat de Terry Jones, este o comedie satirică care spune povestea lui Brian Cohen, un bărbat născut în aceeași zi și în vecinătatea lui Iisus Hristos, care este adesea confundat cu Mesia. Filmul a fost interzis în numeroase țări, inclusiv în Norvegia și Irlanda, din cauza percepției că ar fi blasfemiator și ofensator față de credința creștină. În unele locuri, interdicția a durat zeci de ani. Cu toate acestea, filmul a devenit un cult clasic, fiind apreciat pentru umorul său inteligent și critica socială incisivă.

7. The Last Temptation of Christ (1988)

„The Last Temptation of Christ”, regizat de Martin Scorsese, este o adaptare controversată a romanului omonim scris de Nikos Kazantzakis. Filmul explorează viața lui Iisus Hristos, punând accent pe lupta sa interioară și pe tentațiile umane. Filmul a fost interzis în mai multe țări, inclusiv în Turcia, Mexic și Grecia, din cauza reacțiilor puternice ale grupurilor religioase care l-au considerat blasfemiator. Proteste și amenințări de boicot au avut loc în numeroase locații, iar Scorsese a fost aspru criticat de unii lideri religioși. În ciuda controverselor, filmul a fost apreciat pentru abordarea sa curajoasă și pentru performanțele actorilor, devenind un punct de referință în cinematografia religioasă.

8. Battle Royale (2000)

„Battle Royale”, regizat de Kinji Fukasaku, este un film japonez distopic care a fost interzis în mai multe țări din cauza violenței extreme și a temelor controversate. Filmul prezintă un viitor în care guvernul japonez forțează un grup de elevi de liceu să participe la o luptă mortală până la ultimul supraviețuitor. Scenele grafice de violență și premisele șocante au dus la interzicerea filmului în țări precum Germania și Coreea de Sud. În ciuda cenzurii, „Battle Royale” a devenit un film cult și a influențat puternic genul de filme distopice, inclusiv seria „The Hunger Games”.

9. The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)

„The Human Centipede II (Full Sequence)”, regizat de Tom Six, este un film de groază extrem de controversat care a fost interzis în numeroase țări, inclusiv în Marea Britanie și Australia. Filmul urmărește povestea unui bărbat obsedat de primul film „The Human Centipede” și care încearcă să creeze propria sa versiune mult mai grotescă. Scenele explicite de tortură și violență au dus la cenzura severă și la interzicerea completă în unele locuri. Criticii și publicul au fost divizați, unii considerându-l un experiment extrem de șocant și deranjant, în timp ce alții l-au văzut ca o exagerare gratuită.

10. Borat (2006)

„Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”, regizat de Larry Charles și avându-l în rol principal pe Sacha Baron Cohen, este o comedie satirică care a stârnit controverse masive la nivel global. Filmul urmărește peripețiile lui Borat Sagdiyev, un jurnalist fictiv din Kazahstan, în călătoria sa prin Statele Unite. Filmul a fost interzis în Kazahstan și în alte câteva țări din cauza portretizării negative și stereotipice a culturii și poporului kazah. Cu toate acestea, „Borat” a fost lăudat pentru critica sa socială și pentru umorul său provocator, devenind un fenomen cultural și un succes de box-office.

About the Author: redactia

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *